Office in el Carmen

Valencia

architects: Marina Bernardo, Isabel Señer

photography: Germán Cabo

The project consisted in renovating an apartment at a 19th Century building in El Carmen, the old quarter of Valencia, in Spain.

With the condition from the owner of obtaining two two-bedroom apartments of what used to be one big apartment, and profiting the mild climate with a confortable terrace, the aim was to respect the ancient charm of the building, uncovering the wooden beams and brick walls that existed but were not visible.

To enhance these elements, walls did not touch the ceiling allowing communication between areas without losing privacy, and white was mainly used, so that the colours of the wood, brick, and original floor tiles were highlighted. The choice of white also helped to gain more natural light reflection, together with translucent sliding panels communicating spaces, given that the apartment was quite long and lacked more sunlight. Currently it is used as an office for different professionals.